Önismeret másképp

Dr Skultétid Judit – intimorvos, Kriston tréner.
Intim bajok, panaszok miatt találkozom az emberekkel – nagyobb százalékban nőkkel – közel 25 éve. Diplomás orvosként 35 év, az egészségügyben tanulva, tevékenykedve közel 45 év tapasztalatával azt kell mondjam, a világról egyre többet, a saját testünk működéséről egyre kevesebbet tudunk. Amíg technikai eszközökhöz részletes használati utasítást kapunk, a testünkhöz, amiben leéljük az életünket, jószerével semmit.

Autodidakta módon és önmegfigyeléssel összegyűjthetünk sok hasznos dolgot, de az is gyakori, hogy ellentmondásos információkkal találkozunk. Mégis, mit tehetünk, ha egyszer csak felmerül bennünk a vágy? Hogyan óvhatnánk magunkat, a szerveinket, mit érdemes átgondolni, megfigyelni, milyen napi szokásainkat lenne szükséges megváltoztatni, hogy jobban érezhessük magunkat a bőrünkben, hosszabb távon is, akár preventív jelleggel.
A teljesség igénye nélkül néhány témát kiemelek, a részletes magyarázatokat nem taglalom most ezen a helyen, a Kriston-tréningjeimen mindig kitérünk rájuk. Vázlatként, sorvezetőként ránézünk néhány területre, ami alapjaiban határozza meg a közérzetünket, intim egészségünket. Komoly önértékelési zavarokat okoz, ha ezekkel a testrészeinkkel valami nem stimmel. Milyen jó, hogy tanulhatunk róla, még ha nem is otthon vagy az iskolapadban.
Álljon itt egy friss visszajelzés, amiből idézek, több diplomás, vezető pozícióban lévő 50-es asszony írta: „Annak ellenére, hogy alaposan utána olvastam, mire számíthatok a kurzuson, sokkal többet kaptam. Időnként csak a fejemet kapkodtam, hogy felvilágosult, iskolázott nő létemre mennyi információnak nem voltam birtokában a témát illetően” (egyéni Kriston intim torna tréningem után). És ez nagyon gyakori, nem meglepő a sok intim betegség, tünet, panasz, pedig nem kellene ennek így lennie.
És akkor jöjjön, aminek jönnie kell, egy kis ízelítő, csak az átláthatóság érdekében sorszámozok, ez nem jelent rangsort. Kérdéseket teszek fel, amolyan tudtad, hogy…formában:
 

1. Mennyi és milyen folyadékot érdemes innunk naponta?

A testünk 70%-a víz, a sejtjeink optimális működéséhez, a sejtanyagcseréhez, a jó vérkeringéshez, a vér ideális sűrűségéhez, a vizeletünk koncentráltságához, a széklet megfelelő minőségéhez 20 testsúlykilogrammonként 1 l folyadékot (nem kv, üdítő, energiaital) lenne hasznos innunk.  Gyakori tünetek, amiknek a hátterében a nem elegendő folyadékfogyasztás áll: fejfájás, besűrűsödött vér/vérrögképződés, vizenyős szövetduzzanat, székrekedés, vesekő/homok, ismétlődő hólyaggyulladás/felfázás, fájdalmak. Ezek mögött is lehetnek egyéb okok, de az nagyon megdöbbentő, hogy kb.fele annyit iszunk, mint amennyire szükségünk lenne. Szóval, egy 70 kg-os ember számára kb.3,5 l folyadék fogyasztása javasolt (ezt még más tényezők tovább árnyalják, táplálkozás, verejtékezés, stb., ezeket is „kivesézzük” a konzultáción/tréningen.)
Akkor jöjjön a kérdés: iszol Te eleget?
 

2. Intim tüneteink kialakulásának hátterében gyakran több ok is meghúzódhat

Hólyagsérv/végbélsérv/méhsüllyedés/hüvelygyengeség, szexuális élet közben levegő kerül a hüvelybe, stb. ilyenkor a legfontosabb, hogy felismerjük, mivel ártunk ezeknek az apró izmoknak, hiszen az izomerősítő speciális torna is csak akkor nyújtja az elérhető legjobb hatást, ha kiküszöböljük azt, ami ellene hat. A felsorolt szerkezeti elváltozások, izomgyengülések egy része már csak akkor okoz zavaró tünetet, ha előrehaladott az állapot, súlyosabb az elváltozás. Azt viszont a tükörben nem látjuk, hogy mi a helyzet a hüvelyünkben, az is lehetséges, hogy a változás nem feltűnő, mert napról napra, észrevétlenül jutunk el abba az állapotba, amire már orvosunk esetleg műtétet javasol. Gyakran kerülhetünk nehéz helyzetbe, mert pl. nem szeretnénk a műtétet, közben nem tudjuk, mit tehetünk és nincs információnk arról, hogy ezen mi magunk is tudunk változtatni.
Tudod-e vajon, milyen erővel képes szorítani a hüvelyed, képes vagy-e egyáltalán szorítani, van-e hüvelyfalgyengeségre utaló bedomborodásod, méhsüllyedésed.
Ha erre most nem tudsz válaszolni, az sem meglepő, a tanfolyamon megtanuljuk a módját az önvizsgálatnak is.
Tudod-e, hogy azokkal az eszközökkel, amiket a modern nők a hüvelyükbe helyeznek (tampon, gyűrűk, kehely, kockapesszárium, hüvelysúlyok, golyók, stb.) a hüvely izomzatának vérkeringése korlátozott lesz, gyengül a tápanyag és oxigénellátottsága, éhezni fognak a szövetek, aminek következtében sorvadhatnak, gyengülhetnek? Te milyen eszközökkel gyengíted a hüvelyfalad izomzatát?
Tudod-e, hogy az ülő életmód, a nem megfelelő testtartás, a nehéz székletürítés, bizonyos sportok, fizikai terhelés, az ürítés (vizelet/széklet) halogatása mind gyengíti a hüvelyed izomzatát?
Tudod-e, hogy a hüvelyfalad erőssége meghatározza a belső szerveid optimális alátámasztását és az intim együttlét intenzitását mind a partered, mind a Te szempontodból?
 

3. Erotikus önismeret:

Mindannyian mások vagyunk, nincs 2 egyforma ujjlenyomat, nem egyformán, „recept” alapján jutunk el az extázisig, ráadásul, még bizonyos preferenciáink is megváltozhatnak aktuális belső állapotunk, fáradtságszintünk, hormonális állapotunk, várandósság, külső körülmények, stessz, stb.hatására.
És ha nagy-nagy szerencsénk van, gondolat- és nyomolvasó a társunk. De ha nem! Akkor hasznos lehet informálni a „hogyantovább”-ról, a tempóról, az intenzitásról, stb. Persze, az is nagy kérdés, hogy „szabad-e” nekünk erről gondolkodni, beszélni, vágyakat megfogalmazni, felvállalni, kérni. Röviden: ha az emberi faj szaporodására a tőosztás lenne megfelelő és gépiesen, örömtelenül kellene ezt „csinálni”, biztosan nem bíbelődött volna a természet/Teremtő annyi (mennyi is? 8-10 000) idegvégződéssel, ami a csiklón található. Tudtad, hogy a hímvessző makkján kb. 4000 idegvégződés van? Pedig nagyobb, mint a clitoris és mégis, „csak” ennyi.  Véletlen tévedés lehet? Talán mégsem, azaz érdemes nagyobb figyelmet szentelni ennek a pici gyöngyszemnek az együttlétek során és akár a csikló-orgazmus is méltó helyére kerül. Szóval, a kérdésem: mikor számoltad meg utoljára a saját vagy a párod idegvégződéseit? :-))
És persze, nem írtak volna egy egész könyvet a G-pont és a női ejakuláció témában, ha nem létezne a „női prosztata”/G-mirigy berendezésünk, aminek funkciója van. Mint a prosztatának. Tudod, hogy miért termelik, amit és mi az, amit termelnek és főleg, mennyit? No, ezt sem tanultuk az iskolában biológia órán, de mára talán elérkezett az ideje.
 

4. Említettem a stressz lehetséges hatását az erotikára

Ez legyen mindig szemed előtt: stressz vagy szex? Ha az intimitásban gubanc keletkezik, örömtelenség, nedvesedési/merevedési zavar/befogadási nehezítettség, esetleg fájdalom, stb. jelentkezik, létfontosságú feltenni a kérdést: mi az, ami aktuálisan vagy régebbi emléknyomként (gyakran tudatalatt) stresszor, ami miatt stresszhormonok termelődnek és az öröm, az ellazultság, a biztonságban vagyok, a jó nekem érzések „labdába se rúghatnak”. Ennek a felkutatása nélkül nem várható a síkosító, a piros vagy kék pirula tartós megoldást hozó hatása, ha pedig már megvannak a válaszok, a „szerek” használata okafogyottá válik.
Mint az ősembernél: ha jött a mamut, a lét volt a tét, nem a fajfenntartás. Így van ez nálunk is. Van Neked mamutod? Aki keres, az talál:-) kérdés, hogy utána mit tudsz vele kezdeni?
Kóstolónak ennyit gondoltam, gratulálok, ha idáig eljutottál az olvasásban, további fejlődést kívánok Neked intim-tudatosságod terén!
Az intimorvosi konzultációimon közös mamut-kutatásba kezdünk, a Kriston tréningen (egyéni, csoportos) a mozgás mellett az alhasvédő szokásokat is megbeszéljük, valamint ránézünk azokra az összefüggésekre, amik a „tünetgyártás”-ban megvizsgálandók.

Kriston Intim Torna Nőknek tanfolyam

Share This